Ciasto:
250g mąki
250g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
250g grubo mielonych orzechów włoskich
250g cukru pudru
4 białka
Przesianą mąkę połączyć z roztrzepanymi żółtkami. Dodać pokrojone w kawałki masło. Zagnieść ciasto. Uformować 35 kulek wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na desce, przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ubić białka, dodać cukier i bić nadal dopóki nie powstanie jednolita masa o konsystencji kremu. Dodać orzechy, wymieszać.
Kulki ciasta rozwałkować bardzo cienko. Uformowane w ten sposób okrągłe placuszki przekroić na połowy, na środku każdej części umieścić niepełną łyżeczkę nadzienia. Zwinąć tutki i ułożyć je na blasze.
Piec przez około 20 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl