Tost z serem pleśniowym

Składniki potrawy

kieliszek brandy
łyżeczka masła
łyżka śmietany 22%
4 kromki chleba tostowego
4 plastry sera typu rokpol
2 małe gruszki
2 łyżeczki orzechów włoskich

Przyrządzanie

Kromki chleba tostowego ułożyć na ruszcie i wsunąć na górny poziom kuchenki. Ok.4-5 minut ogrzewać je grilem włączonym na dużą moc, aż się lekko przyrumienią.
 
Po 2 minutach przewrócić je na drugą stronę. Przyrumienione tosty delikatnie posmarować masłem. Gruszki umyć, obrać,przekroić na pół, wydrażyć łyżeczką gniazda nasienne i usunąć nasady ogonków. Na tostach ułożyć połówki gruszek, wydrążoną stroną do góry(spód można lekko ściąć, żeby dobrze leżały na toście).
 
Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną i brandy. Orzechy grubo posiekać i nałożyć do wydrążonych gruszek. Obłożyć je masą serową, Tosty na ruszcie wsunąć na górny poziom kuchenki i zapiekać ok. 4 minuty (ser powinien się lekko rozpływać)

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl