duże pudełko biszkoptów
3/4kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę doprowadzić do zmiękczenia w małej ilości zimnej wody, po czym rozpuścić ją w jak najmniejszej ilości wrzątku.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami, tworząc dookoła rant z połówek biszkoptów.
Truskawki przygotować - umyć, pozbawić szypułek. Drobno pokroić część truskawkek - na jedną szklankę. Resztę sparzyć na sitku.
Ubić sztywną pianę z białek, po czym ubijając dalej dodawać po trochu cukru, a na końcu szklankę pokrojonych truskawek oraz żelatynę. Ubijać jeszcze chwilę, wyłożyć powstałą różową pianę na biszkopty.
Cały wierzch piany przykryć ustawionymi pionowo truskawkami, sparzonymi wrzątkiem na sitku.
Pozostawić w chłodnym miejscu tak, aby piana stężała.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl