Tort pomarańczowy

Składniki potrawy

280g migdałów
200g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki
Lukier:
200g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania

Przyrządzanie

Żółtka należy utrzeć z cukrem pudrem aby powstała jednolita masa. Migdały sparzyć, zdjąć skórkę, zetrzeć w maszynce do mielenia migdałów.
Do żółtek dodawać porcjami migdały, startą skórkę pomarańczową, tartą bułke, sok pomarańczowy. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą migdałową.
Przełożyć masę do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez godzinę w temp. 180°C.
Przygotować lukier: do cukru wlać jedną łyżkę gorącej wody i 3 łyżki soku pomarańczowego. Ucierać, aż powstanie gładka biała masa. Oblać tort. Nim lukier na torcie wyschnie, przybrać kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i smażoną skórką pomarańczową.
Zamiast kandyzowanych pomarańczy, do przybrania można użyć zanurzone w lukrze plasterki świeżych pomarańcz bez skórki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl