1/4kg maku
skórka pomarańczowa
6 - 7 jajek
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
bakalie - dużo
Jeden dzień przed pieczeniem tortu, mak należy sparzyć bardzo gorącym mlekiem, można pół minuty gotować. Mak odsączyć wylewając na sito, zemleć w maszynce 3 x łącznie ze skórką pomarańczową.
Wziąć 6 - 7 żółtek z ok. 1 szklanką cukru pudru i utrzeć na bardzo pulchną masę. Do żółtek dodać mak plus 2 łyżki tartej bułki oraz bardzo dużo bakalii, a na koniec ubitą na sztywno pianę.
Na wolnym ogniu piec 40 - 50 minutm wyjąć z blachy jak tylko ostygnie.
Na wierzchu można przybrać kremem z owocami.
Jeśli bakalie są bardzo drobno pokrojone, przekroić i przełożyć masą kawową, następnie posmarować po wierzchu oraz boki.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl