Ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (12 dag)
6 łyżek cukru (12 dag)
5 łyżek cukru pudru (10 dag)
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu naturalnego
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna
1 puszka moreli (425 ml)
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
Tłuszcz utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Dodać do masy żółtka i pozostałe dwa całe jajka, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm, napełnić ciastem.
Piec 40 minut w temperaturze 200°C. Ubić białka z pudrem, posmarować tym ciasto na 20 minut przed zakończeniem pieczenia.
Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę.
Utrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Dodać do jogurtu z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.
Kiedy masa lekko zastygnie, wymieszać z ubitą śmietaną.
Osączyć morele, obłożyć spód tortu, posmarować kremem.
Wstawić na godzinę do lodówki.
Przykryć drugą częścią, posypać pudrem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl