Tort dobosza (węgierski)

Składniki potrawy

Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru waniliowego

Krem:
300g masła
200g cukru
50g kakao
6 jaj
aromat waniliowy

Glazura z karmelu:
100g cukru
50g masła
150ml wody

Przyrządzanie

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Dodawać mąke powoli, łyżeczką
po łyżeczce. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

W tortownicy wyłożonej natłuszczoną folią upiec 5-7 cienkich krążków.

Każdy krążek piec około 15 min w temperaturze 200°C. Po upieczeniu krążki ostudzić.

Przygotowac krem:
włożyć miskę do większego naczynia z gorącą wodą. Wbić jajka do miski, dodać cukier, aromat waniliowy i kakao, ubijać na parze tak długo, aż masa zgęstnieje. Wyjąć miskę z wody, mieszając ostudzić masę, dodać dobrze roztarte masło i utrzeć na jednolitą masę. Ostudzić. Odłożyć 3 łyżki kremu.

Jeden krążek odłożyc. Pozostałe krążki przełożyć kremem i lekko przycisnąć. Boki wyrównać nożem.

Cukier rozpuścić w wodzie na małym ogniu. Następnie zwiększyć ogień, nie mieszać i gotować tak długo, aż syrop zbrązowieje. Ponownie dodać trochę wody, rozpuścić karmel, dodać masło i odparować do gęstości, która po ostudzeniu nie będzie całkowicie twardnieć.

Szybko polać karmelem odłożony krążek i natychmiast pokroić ostrym nożem (maczanym w gorącej wodzie) na 16 trójkątnych kawałków. Na obwodzie tortu wycisnąć 16 kulek z odłożonego kremu i oprzeć na nich ukośnie trójkąty pokryte karmelową glazurą.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl