1kg - mięsa wołowego przerośniętego bez kości
10dag - wędzonej słoniny
0,5 szklanki - papryka mielona
1 łyżeczka kminku
pokrojone w kostkę:
1 - seler
1 - marchewkę
1 - korzeń pietruszki
1 - zieloną papryka
2 - cebule
0,5 szklanki ryż
pomidory z puszki
szklanka kiszonej kapusty
woda
sól, pieprz
Słoninę roztapiamy w podgrzanym garnku i po stopieniu dodajemy pokrojoną cebulę do zeszklenia i dosypujemy mielonej papryki tak by się utworzyła sos cebulowo paprykowy.
Po czym dodajemy mięso pokrojone w grube kawałki ok. 4-5 cm wielkości i całość zrumieniamy bez wody. Do obsmażonego mięsa dodajemy niedużą ilość wody (można ją dolać później) po ok. 1 godz. duszenia dodajemy kminek i seler, marchewkę, zieloną paprykę, korzeń pietruszki, ryż surowy, dodajemy więcej wody oraz pomidory, doprawiamy solą i pieprzem.
Kiszoną kapustę, jeśli jest zbyt długa posiekamy i dodajemy ją po ok. 10 min. gotowania całej potrawy do niej i całość gotujemy jeszcze ok. 10 - 20 min.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl