Tarta czekoladowa

Składniki potrawy

Spód tarty:
1 szklanka pokruszonych ciastek czekoladowych
5 łyżek roztopionego masła
1/4 szklanka cukru

Nadzienie:
1 i 1/4 szklanki śmietany kremówki
255g gorzkiej czekolady
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli

Polewa:
2 łyżki śmietany
50g czekolady
1 łyżeczka corn syrup (syrop skrobiowy)
1 łyżeczka ciepłej wody

Przyrządzanie

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na spód. Wylepić formę na tartę (z wyjmowanym dnem), piec spód w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przygotować nadzienie. Śmietanę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wrzucić kostki czekolady i pozostawić na 5 minut. Mieszać dokładnie, aż do powstanie jednolitej masa. Jajka ubić z ekstraktem z wanilii i solą i następnie wymieszać z masą czekoadową. Nadzienie wylać na schłodzony spód tarty. Piec około 20-25 minut (środek tarty powinien być płynny) i wtedy dobrze wystudzić.

Śmietanę na polewę doprowadzić do wrzenia, wymieszać dobrze z czekoladą, corn syrup i ciepłą wodą. Polewę wylać na tartę, rozprowadzić po całej powierzchni, obracając formą. Odstawić na godzinę.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl