1,5kg kurczaka
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 cytryna
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
100g zielonych oliwek
sól, pieprz
Oliwę wlać do dużego garnka, a następnie przełożyć do niego całego kurczaka.
Cebulę posiekać, czosnek rozgnieść, cytrynę pokroić na kawałki i dodać do kurczaka. Posypać kurkuma, imbirem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i zakryć przykrywką.
Kurczaka postawić na średnim ogniu i gotować 30 minut, obracając od czasu do czasu. Jeśli potrzeba - dolać wody.
Pietruszkę posiekać i dodać z oliwkami do reszty. Gotować jeszcze 45 minut, kilkakrotnie obracając.
Piec rozgrzać do 190°C. Kurczaka przełożyć do brytfanny i piec 30 minut, aż się zrumieni.
Odparować sos z pieczenia. Kurczaka przełożyć na półmisek, polać sosem i przybrać plasterkami cytryny.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl