400g piersi kurczaka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
Do przybrania:
palemki z dymki
kwiatki z chilli
liście z ogórka
Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Z żółtej papryki usunąć gniazdo nasienne, umyć ją i pokroić w kwadraty o boku 2 cm. Czosnek i imbir obrać, umyć i posiekać. Chilli umyć, usunąć nasionka i pokroić w cieniutkie paski.
Czosnek, imbir, chilli, sos sojowy, cukier, sok z cytryny, make ziemniaczana i olej wymieszać. Do tej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i paprykę. Marynowac przez 3 godziny.
Na 8 patyczków do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki kurczaka i paprykę.
Ułozyć szaszłyczki na grillu i piec do zbrązowienia przez około 20 minut. W czasie pieczenia smarować pozostałą marynatą.
Upieczone szaszłyki przełożyć na półmisek, przybrać palemkami z dymki, kwiatkami z chilli i liśćmi z ogórka. Osobno podac sos ogórkowy lub sos Sa-teh.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl