Szarlotka ze śmietaną

Składniki potrawy

50dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10dag margaryny
4 żółtka
25dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej

Przyrządzanie

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, wymieszać, dodać śmietanę i żółtka, znowu wymieszać dokładnie.
Zagnieść ciasto i ostudzić je, przetrzymując przez 30-60 min w lodówce.
Ciasto podzielić na dwie części.
Pierwszą część rozwałkować, ułożyć na blasze i posypać równomiernie kaszą manną lub mąką ziemniaczaną. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na cieście i posypać je cukrem.
Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach.
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Piec przez około 45 minut w średnio gorącym piekarniku.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl