30dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15dag cukru
10dag masła
75dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajko, cukier i masło. Wymieszać i pokruszyć w palcach.
Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką. Dno tortownicy wysypać połową kruszonki, docisnąć.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka poukładać w tortowanicy, posypać resztą kruszonki. Wierzch oprószyć łyżką cukru pudru. Piec 40 min. w temperaturze 200°C.
Wyjąć z pieca, lekko przestudzić i posypać pozostałym cukrem pudrem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl