Szarlotka z kruszonką

Składniki potrawy

30dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15dag cukru
10dag masła
75dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta

Przyrządzanie

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajko, cukier i masło. Wymieszać i pokruszyć w palcach.

Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką. Dno tortownicy wysypać połową kruszonki, docisnąć.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka poukładać w tortowanicy, posypać resztą kruszonki. Wierzch oprószyć łyżką cukru pudru. Piec 40 min. w temperaturze 200°C.

Wyjąć z pieca, lekko przestudzić i posypać pozostałym cukrem pudrem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl