Szarlotka na jednym jajku

Składniki potrawy

4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder

Przyrządzanie

Mąkę pokruszyć z masłem. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia, spirytus i otręby.

Zagnieść szybko ciasto.

Połowę ciasta włożyć do zamrażalnika, resztę wyłożyć na natłuszczoną blachę. Podpiec.

Jabłka zetrzeć na tarce razem ze skórką. Wymieszać z cynamonem i położyć na podpieczone ciasto.

Na wierzch położyć starte na tarce zamrożone ciasto.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 200°C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl