Ilość na 12 ciasteczek
Ciasto bezowe:
400g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem kawowy:
250g masła
3 żółtka
150g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
Białka ubić na piankę, dodajać kolejno, 8 łyżek cukru jedna po jednej. Ubijać do czasu aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać mąkę, resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać na jednolitą masę, przełożyć do rękawa cukierniczego.
Wyciskać masę na narysowane na papierze trójkąty równoboczne. Wyrównać powierzchnię nożem. Obsypać wierzch posiekanymi migdałami, wstawic do piekarnika o temp. 120-140 st. C, suszyć przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotować krem: żółtka ubić z cukrem pudrem. Naczynie z żółtkami postawić na parze, ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło zmiksować z kawą, wymieszać z ostudzoną masą z żółtek i rumem na puszysty krem. Krem może być zrobiony bez żółtek.
Wysuszone trójkęty łączyć po dwa, przekładając je kremem kawowym.
Sokoły można też przełożyć kremem maślanym lub czekoladowym.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl