150g soi (moczonej przez noc)
400g pieczarek
łyżka oleju
2 marchewki
1 duży seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka (korzeń)
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka bialego wytrawnego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej papryki
350ml wywaru z gotowanej soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania
Namoczoną soję odcedzić, włożyć do garnka, zalać dużą ilością świeżej wody, gotować bez przykrycia 1 godzinę. Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować, aż soja będzię miękka (ok. 2 godz). Ugotowaną soję odcedzić. Zachować 350 ml wywaru.
Jarzyny i pieczarki obrać, opłukać. Kalarepkę, pietruszkę, marchewkę i seler pokroić w słupki wielkości zapałki. Dymkę pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać, rozetrzeć z odrobiną soli.
W dużym garnku rozgrzać olej, wsypać imbir i paprykę, włożyć czosnek. Smażyć 2 min. Dodać pokrojone pieczarki i jarzyny, smażyć 5 min. Dodać ugotowaną soję. Wlać wywar wymieszany z mąką kartoflaną, winem i sosem sojowym.
Dusic na małym ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem i od razu podawać ze smażonymi kartoflami i sałatką z pomidorów.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl