16 kapeluszy suszonych prawdziwków o średnicy 3-4 cm.
3 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
4 łyżki mąki
natka pietruszki
olej do smażenia
sól
Grzyby dokładnie umyć, zalać osolonym mlekiem i pozostawić do namoczenia na 6-8 godz. Następnie wyjąć
z mleka, zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą
deseczką.
Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą.
Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na
rumiano.
Podawać gorące przybrane natką pietruszki.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl