Sernik z rosą

Składniki potrawy

Ciasto:
25 dkg mąki
10 dkg cukru (kryształ)
10 dkg margaryny
2 żółtka i 1 jajko całe (białko zostawić do sera)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg sera (śmietankowego)
2 budynie śmietankowe
125ml oleju (pół szklanki)
1 szklanka cukru (do sera)
1 szklanka cukru (na koniec do ubicia wszystkich białek)
2 jajka całe + 4 żółtka (białka do ubicia)
2,5 szklanki mleka

Przyrządzanie

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić kulkę. Wykleić tym ciastem blachę boki też. Ciasto jest lekko tłuste, więc łatwo je cienko przykleić. Blaha 24 na 41 cm po upieczeniu jest pełna.

Masa serowa Wszystkie składniki wymieszać mikserem (bez mleka). Po zmiksowaniu dodać mleko i wymieszać (ciasto jest bardzo lejące). Wylać to na wyklejoną blache. Piec około 50 min (temp. 190-200°C).

Gdy sernik się piecze mamy czas na ubicie piany z białek. Wszystkie białka (6) ubijamy z 1 szklanką cukru.

Po 50 min. przerywamy pieczenie sernika, (jest jeszcze troche surowy ale wierzch kremowy) wyciągamy z piekarnika i wykładamy na niego ubite na sztywno piane z białek.

Pieczemy jeszcze na złoty kolor (około 20-25 min).

Po wyciągnięciu z piekarnika białka lekko opadną i pojawią się kryształki zwane rosą.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl