2 litry mleka
8 żółtek
25dag (1 i 1/4 szklanki) cukru pudru
2 szklanki śmietany
250dag masła lub margaryny
1 opakowanie galaretki
3-4 czubate łyżeczki kakao
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
cukier waniliowy
bakalie
placek biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka z cukrem waniliowym i śmietaną. Gotować, stale mieszając, do utworzenia się sera. Zestawić z ognia na kilka minut.
Wylać na sitko wyłożone gazą i pozostawić na 2 godziny do odsiąknięcia. Przyrządzić galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać serek, ucierając na gładką masę. Dodać bakalie.
Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wyłożyć dwiema warstwami na ciasto biszkoptowe, kruche lub herbatniki umieszczone w tortownicy. Zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl