Sernik z budyniem czekoladowym

Składniki potrawy

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
 
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
 
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Przyrządzanie

Zagnieść ciasto z podanych składników i wyłożyć je na prostokątną blaszę.
 
Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować.
 
Odstawić do wystudzenia.
 
Margarynę utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka.
 
Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać.
 
Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
 
Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
 
Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl