Selery faszerowane

Składniki potrawy

4 selery
mleko
15dag pieczarek
10dag szynki
tłuszcz
5dag ketchupu
8dag sera żółtego
zielenina
sól, pieprz

Przyrządzanie

Selery wyszorować szczotką pod bieżącą wodą do czystości, zalać wrzącą wodą z dodatkiem mleka, ugotować na półmiekko pod przykryciem.

Następnie selery odcedzić, wystudzić, obrać, przekroić je na pół, wydrążyć środki specjalna łyżeczką, pozostawiając jednak dość grube ścianki.

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć (około 10 minut), połączyć z szynką pokrojoną w kostkę, posiekaną zieleniną i ketchupem, doprawić i podsmażyć jeszcze chwilę.

Tak przygotowanym farszem napełnić selery, posypać startym serem, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem i na koniec zapiec.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl