Schab karkowy z grilla (z rusztu)

Składniki potrawy

1kg schabu karkowego
150g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól

Przyrządzanie

Mięso schabowe dokładnie umyć, usunąć z niego nadmiar tłuszczu, odciąć kości kręgosłupa, pozostawić przy mięsie kostki żebrowe. Pokroić mięso równolegle do żeber na kotlety grubości 1-1,5 cm., tak aby każdy kotlet miał kostkę.

Kostki przy kotletach oczyścić z błonki, kotlety naciąć na obwodzie w kilku miejscach i niezbyt silnie pobić tłuczkiem.

Wymieszać papryki z kminkiem, natrzeć tym kotlety. Posolić, posmarować olejem.

Schab przykryć, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Kotlety ułożyć na grillu, piec z obu stron, poki nie zbrązowieją. Po przewróceniu na drugą stronę upieczoną powierzchnię posypać tartym serem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl