15dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła
Część sera zetrzeć, resztę pokroić na 8 plastrów. Z porów odciąć korzenie i części zielone, a pozostałe, białe części nadciąć wzdłuż, wypłukać, pokroić drobno w poprzek włożyć do rondla nie dodając płynu i dusić mieszając, aż zmiękną.
Kromki bułki obtaczać dokładnie w mleku roztrzepanym z jajami, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Na dnie dość głębokiego naczynia wysmarowanego połową masła ułożyć 4 kromki bułki, na nich 4 plastry sera, posypać porami, przykryć pozostałymi plastrami sera, a następnie bułką.
Posypać 2 łyżkami tartego sera i wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl