Sandwicze z żółtym serem i porami

Składniki potrawy

15dag żółtego sera
2 pory
8 kromek długiej bułki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
2 łyżki masła

Przyrządzanie

Część sera zetrzeć, resztę pokroić na 8 plastrów. Z porów odciąć korzenie i części zielone, a pozostałe, białe części nadciąć wzdłuż, wypłukać, pokroić drobno w poprzek włożyć do rondla nie dodając płynu i dusić mieszając, aż zmiękną.

Kromki bułki obtaczać dokładnie w mleku roztrzepanym z jajami, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Na dnie dość głębokiego naczynia wysmarowanego połową masła ułożyć 4 kromki bułki, na nich 4 plastry sera, posypać porami, przykryć pozostałymi plastrami sera, a następnie bułką.

Posypać 2 łyżkami tartego sera i wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl