Sałatka z porów i pomidorów

Składniki potrawy

4 pomidory
1 sałata
2 pory
2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
bazylia

Sos:
2 łyżki octu
6-8 łyżek oliwy lub oleju
pół łyżeczki musztardy
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
roztarty ząbek czosnku

Przyrządzanie

Ocet i oliwę wlać do słoika typu twist, dodać czosnek i musztardę, wsypać cukier, sól i pieprz, mocno zakręcić wieczko, wstrząsać przez 45 sekund, wstawić do lodówki.

Sałatę wypłukać w kilku wodach, osączyć, osuszyć w czystej ściereczce, ułożyć na salaterce. Pomidory pokroić na cztery części, ułożyć na sałacie.

Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie i ciemne liście, naciąć głęboko wzdłuż i raz jeszcze wymyć, osączyć, grubo posiekać, włożyć do salaterki z sałatą i pomidorami.

Sałatkę posypać zieleniną.

Sos wstrząsać przez 45 sekund, polać sałatkę, wymieszać podrzucając, podawać natychmiast.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl