Sałatka z melona

Składniki potrawy

100g dyni
100g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji

Przyrządzanie

Melona umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół i dokładnie usuń nasiona, następnie obierz ze skórki i pokrój miąższ w średniej wielkości kostkę. Obierz umyte i nasączone jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój owoce w cienkie półplasterki.

Dojrzałą dynię obierz ze skórki, miąższ zetrzyj na tarece ze średniej grubości oczkami, dokładnie wymieszaj z płynnym miodem.

Starannie wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem cytrynę, nie obierając ze skórki, pokrój w cieniutkie plasterki. Dynię, melona i jabłka przełóż do salaterki lub ładnie ułuż na płaskim półmisku, dookoła udekoruj plasterkami cytryny.

Ozdób sałatkę listkami mięty i obficie skrop sokiem z cytryny.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl