Sałatka warzywna z orzechami

Składniki potrawy

400 g. ryżu
3 marchewki
3 pory
400 g. selera
100 g. siekanych orzechów włoskich
łyżka octu ziołowego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
3 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego

Przyrządzanie

Ryż opłukać, gotować 15 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.

Marchewki i seler obrać, umyć, pokroić w słupki. Pory umyć, pokroić w krążki. Wymieszać, połączyć z ryżem, dodać orzechy, sól i pieprz.

Z octu, soku z cytryny, cukru i oleju ukręcić sos. Polać nim warzywa i ryż. Wymieszać.

Posypać drobno posiekaną natką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl