Sałatka pieczarkowa z oliwą

Składniki potrawy

10dag pieczarek
cebula
jabłko
główka sałaty
sól, pieprz
1/2 szklanki oliwy
4 łyżki octu
2 łyżki wody
2 łyżeczki gęstej śmietany
2 łyżki zieleniny

Przyrządzanie

Do słoika typu twist wlać oliwę, ocet, wodę, wsypać sól i pieprz, zakręcić wieczko. Wstrząsać przez 45 sekund, po czym wstawić do lodówki.
Oczyszczone, wypłukane, osuszone pieczarki pokroić na bardzo cienkie plasterki, włożyć do głębokiej salaterki.
Do sosu dodać śmietanę, wstrząsać przez pół minuty, polać grzyby, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki.
Obraną cebulę pokroić na cienkie talarki.
Wymyte jabłko przepołowić, usunąć gniazdo, pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę i jabłko dodać do pieczarek, wymieszać.
Sałatę wypłukać w kilku wodach, osączyć, osuszyć, pokroić w paski, dodać do sałatki, wymieszać.
Sałatkę posypać zieleniną, podawać natychmiast.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl