Ryż z rodzynkami

Składniki potrawy

20dag ryżu
400ml mleka
4dag masła
wanilia
sól
10dag rodzynków
3-4 żółtka
5dag masła do żółtek
6-8dag cukru pudru
20ml likieru Maraschino

Przyrządzanie

Ryż opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić, odsączyć, zalać dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 min, odcedzić, odsączyć.

Następnie zalać wrzącym mlekiem, dodać opłukane rodzynki, masło, drobno pokrojoną wanilie i sól, zamieszać, przykryć i gotować ok 20 min na małym ogniu.

Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z likierem i wystudzonym ryżem.

Przełożyć do formy wypłukanej zimną wodą, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia.

Przed podaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć ryż na półmisek, udekorować.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl