1 ananas
15dag ryżu
2 zielone cebulki dymki
1 czerwona papryczka chilli
pół pęczku szczypiorku
4 gałązki zielonej pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju arachidowego
300ml wody
listki kolendry do przybrania
Zagotować 300 ml wody bez soli. Wrzucić opłukany ryż, zamieszać, przykryć, gotować na małym ogniu przez 20 minut lub inny wymagany dla danego gatunku ryżu czas.
Dobrze umyty ananas przekroic na połówki razem z liśćmi. Z obu połówek usunąć nożem stwardniałą środkową część, następnie łyżką wydrążyć miąższ uważając aby nie uszkodzić łupiny.
Dymkę, pietruszkę i szczypiorek opłukać, drobno pokroić. Z papryczki usunąć nasionka. Miąższ ananasa pokroić w kostkę. Wymieszać z dymką, pietruszką i szczypiorkiem. Dodać drobno pokrojoną papryczkę.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć ugotowany ryż, dodać sos sojowy, smażyć 5 minut. Po zdjęciu z ognia wymieszać z papryczką, szczypiorkiem, dymką, pietruszką, miodem i kostkami ananasa. Przełożyć do wydrążonych połówek ananasa.
Na koniec przybrać listkami kolendry.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl