300g gotowanego mięsa kurczaka
2 plastry ananasa z puszki
puszka mandarynek
2 łyżki płatków migdałów
sól, cukier, pieprz
papryka słodka
50g majonezu (np. kieleckiego)
2 łyżki koniaku
3 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
4 liście sałaty
12 czereśni z kompotu
pietruszka
Gotowe i soczyste mięso kurczaka nalezy pokroić na kawałki około 2 cm wielkości, podobnie ananas.
Zmieszać migdały z mandarynkami, przyprawić do smaku papryką, solą, cukrem, pieprzem i dodać od mięsa z ananasem.
Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
W czasie kiedy składniki będą się choodzić, przygotować sos: mieszając majonez, dodawać do niego koniak, ketchup i sok cytrynowy .
Miseczki wyłożyć liśćmi sałaty, przełożyć na to sałatkę z lodówki, polać sosem i udekorować czereśniami oraz łodygami pietruszki.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl