3 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
30 dkg mąki
2 jajka
otarta skórka z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Owoce np.:
wiśnie kandyzowane
rodzynki
jabłka
jagody
gruszki
banany
Drożdże należy rozmieszać z dwoma łyżkami ciepłego mleka i cukrem, dodać łyżkę mąki i ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie, po wyrośnięciu, dodać rozczyn do mąki razem z resztą ciepłego mleka i jajkami, dodać otartą skórkę z cytryny i dobrze
wymieszać.
Dodać wybrane, rozdrobnione owoce, smażyć w tłuszczu, odsączyć. Posypać cukrem pudrem.
Racuchy świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl