MENU
ZWIŃ MENU

Przystawka z moreli marynowanych

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu

Przyrządzanie

Morele opłukać, osączyć na sicie i wyjąć pestki. Z cukru, korzeni i szklanki wody zagotować syrop.

Na wrzący syrop wrzucić morele i krótko ugotować na niezbyt ostrym ogniu, odstawić do ostudzenia.

Po 2 godzinach usmażyć morele na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając rondlem, aż staną się szkliste, wtedy dodać do nich miód i ocet, krótko zagotować.

Gorące wyłożyć do słoików, zakręcić. Podawać do mięs i wędlin.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Morele po włosku amaretti

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

8 moreli z kompotu
16 małych makaroników migdałowych lub orzechowych
kieliszek likieru maraschino
szklanka bitej śmietany

Zakąska morelowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

100g wędzonego boczku, pokrojonego w plasterki
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
225g serka kremowego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
425g odsączonych moreli z puszki, w połówkach
oliwki zielone

Do podania:
plasterki ogórka

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwory

1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu

Mus z dyni

500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150 g suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych