Pomidory faszerowane po rzymsku

Składniki potrawy

10 pomidorów
Ryż
Natka zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przyrządzanie

Dziesięciu dorodnym, dojrzałym pomidorom ściąć czubki, wydrążyć je ostrą łyżeczką, posolić i lekko popieprzyć.

Ryż (łyżka suchego ryżu na pomidor) moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut, po czym w tej samej wodzie krótko zagotować i dokładnie odcedzić w sicie.

Posiekać drobno duży pęczek natki pietruszki, wymieszać z ryżem, dodać 2 łyżki oliwy, posolić i ewentualnie oprószyć szczyptą mielonego pieprzu. Tym farszem napełnić wydrążone pomidory i nakryć je ściętymi czubkami. Pomidory ułożyć w prodiżu lub rondlu.

Wydrążony miąższ pomidorowy lekko rozcieńczyć wodą, zmieszać z łyżką oliwy i polać nim pomidory.

Zapiekać przez 20 minut.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl