Placek ze śliwkami

Składniki potrawy

25dag (1 1/4 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
13dag margaryny
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przyrządzanie

Mąkę przesiać z proszkiem. Margarynę ucierać, dodając po łyżce cukru i po 1 jaju. Pod koniec ucierania dodać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Ułożyć na nim połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać w ciasto.

Piec około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl