Placek z płatków owsianych i konfitur poziomkowych

Składniki potrawy

20dag płatków owsianych
2 szklanki mleka
15dag mąki ziemniaczanej
10dag cukru
2 jajka
1/4 kostki margaryny
proszek do pieczenia
30dag konfitur poziomkowych
tłuszcz, tarta bułka do formy
kawa

Przyrządzanie

Płatki owsiane zalać w misce zimnym mlekiem i zostawić na ok. 3 godz.

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę, dodać margarynę i ciągle ucierając dodawać stopniowo namoczone płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać sztywną pianę i wymieszać ostrożnie, aby jak najmniej uszkodzić jej strukturę.

Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto do formy i wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika.

Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, a następnego dnia przekrajać na 2 krążki. Posmarować konfiturami i złożyć w całość.

Posypać cukrem pudrem i miałko zmiksowaną kawą.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl