Ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
4dag drożdży
15dag cukru
10dag masła
4 żółtka
sól
Inne:
0,5kg porzeczek
3 żółtka
12dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego
tłuszcz i mąka do formy
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 15 dag mąki, wymieszać, przykryć, odstawić rozczyn na godzinę w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztą mąki, i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, wlać stopione masło, ponownie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
Porzeczki opłukać, usunąć gałązki. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z cukrem waniliowym i porzeczkami. Odłożyć 1/3 ciasta do dekoracji, a resztę rozciagnąć natłuszczonymi palcami na całej powierzchni blachy posmarowanej tluszczem i posypanej mąką.
Na ciasto wylać masę z żółtek i porzeczek. Z odłożonego ciasta uformować wałeczki i ułożyć kratkę na cieście. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl