1kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe
Gruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i przyprawy, zagotować, odszumować i gotować 5 min.
Włożyć gruszki na ok. 30 min. Już miękkie owoce wyjąć i ułożyć w słoikach. Syrop zagotować, aż połowa wyparuje i zgęstnieje.
Zalać nim owoce, by były całkowicie przykryte, szczelnie zamknąć słoiki. Odstawić w chłodne miejsce.
Gruszki znakomicie smakują z pieczonym ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną.
Są najsmaczniejsze, kiedy postoją kilka tygodni w piwnicy.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl