Pierniczki:
15dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia
Polewa:
200g czekolady
200ml śmietanki
Miód zagotować, dodać wedle uznania przyprawę piernikową.
Przesiać mąkę, wlać do niej miód, wymieszać, dodać cukier puder, masło, 2 jaja i proszek do pieczenia.
Ciasto zagnieść, rozwałkować na grubość 1/2 cm, wycinać pierniczki, smarować rozmąconym jajkiem.
Piec w średnio nagrzanm pierkaniku (180 st. C) przez około pół godziny.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w zagotowanej śmietance ciągle mieszając.
Upieczone i ostudzone pierniczki polać ostudzoną polewą, zamiast polewy można też polukrować.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl