1kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego
Trzy jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupki.
Mięso wymieszać z pozostałym, nieugotowanym jajkiem i posiekaną cebulą. Cebulę można wcześniej zeszklić na maśle, ale nie jest to konieczne.
Masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową lub specjalną przyprawą do mięsa mielonego.
Część mięsa przełożyć do podłużnej formy, w przypadku chudego mięsa drobiowego należy ją najpier natłuścić aby mięso nie uległo przypaleniu.
Na wierzchu ułożyć i lekko docisnąć ugotowane jajka. Przykryć resztą mięsa.
Należy piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Po tym czasie obłożyć plastrami boczku i piec następne pół godziny.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl