Omlet wiejski

Składniki potrawy

pól kilograma ziemniaków
150g wędzonej słoniny lub boczku
2 cebule
4 jaja
4 łyżki mleka
pęczek pietruszki lub koperku
sól, pieprz

Przyrządzanie

Ziemniaki należy obrać i pokroić w plasterki. Wędzoną słoninę lub boczek skroić i podsmażyć na dużej patelni, aż stanie się przezroczysty, wtedy dodać pokrojoną cebulę i krótko podsmażyć, uważając aby się nie przyrumieniła.

Następnie dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszać razem ze słoniną i cebulą, zapiekać na średnim ogniu do miękkości.

Rozmieszać w garnuszku mleko i całe jaja, przyprawić solą, pieprzem, wlać do upieczonych już ziemniaków.

Piec na małym ogniu, potrząsając co chwila patelnią, aby jajka się nie przypaliły. Omlet przełożyć na talerz, posypać posiekaną natkę pietruszki lub koperkiem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl