Omlet po hiszpańsku

Składniki potrawy

50g masła lub 1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula w plasterkach
175g czerwonej papryki  puszki, odsączonej  i pokrojonej w plastry
450g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
4 jajka, roztrzepane
2 łyżki mleka

Do przybrania:
drobno posiekana zielona pietruszka

Przyrządzanie

Na patelni teflonowej stopić masło lub podgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć, aż będzie miękka, lecz nie zarumieniona.

Do cebuli wrzucić paprykę i zmiemniaki. Dodać przyprawy, a potem podgrzewać przez 2-3 minuty, aż ziemniaki będą dokładnie podgrzane. Roztrzepać jajka wraz z mlekiem, przelać na patelnię i na nieco większym ogniu podsmażyć omlet.

Patelnię z omletem ogrzewać (może być na grillu) do momentu zastygnięcia wierzchniej warstwy. Omlet posypać zieloną pietruszką, pokroić w kliny i natychmiast podawać.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl