Ciasto:
200g mąki
250ml wody
250ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100g migdałów
50ml śliwowicy
Z podanych składników sporządzić ciasto naleśnikowe. Odstawić na 1 godzinę w temp. pokojowej.
Na 20 minut przed smażeniem naleśników roztopić na bardzo małym ogniu masło z cukrem. Dodać sok z cytrusów i koniak. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Zostawić na bardzo małym ogniu.
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, następnie pokroić w cienkie paski. Zanurzać je na kilka minut we wrzącym syropie, wyjąć i osączyc.
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w paski i prażyć 10 minit w nagrzanym do temp. 250°C piekarniku, kilkakrotnie w tym czasie je miesząjac.
Na niewielkiej ilości masła usmażyć 12 naleśników. Nałożyć na nie paseczki gruszek, złożyć na czworo i umieścić na patelni z gorącym sosem. Podgrzewać 2 min, po czym polać śliwowicą i zapalić, delikatnie potrząsając patelnią.
Ułożyć na talerzykach, posypać prażonymi migdałami i podawać.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl