Naleśniki biszkoptowe z kremem orzechowym w sosie czekoladowym

Składniki potrawy

Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
do smażenia: 2 łyżki oleju

Krem:
6 fag łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
2 szklanka mleka
1 kawałek kory cynamonowej (1 cm)
1 goździk

Sos czekoladowy:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (7,5 dag)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
1 puszka niesłodzionego mleka skondensowanego (400 ml)
szczypta soli

Przyrządzanie

Przygotować krem: orzechy drobno utłuc w moździerzu (lub w foliowym woreczku), zalać w rondlu 1 szklanką zimnej wody, włożyć kawałek cynamonu oraz goździk i gotować na małym ogniu, aż połowa płynu wyparuje.

Cynamon i goździk usunąć, dodać cukier oraz mleko i, nadal mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić w ciepłe miejsce.

Przygotować sos: czekoladę roztopić w rondelku nad parą, nieco ostudzić, dodać cukier i sól, włać mleko, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.

Przygotować naleśniki: mąkę przesiać. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem, solą oraz mlekiem. Następnie, nadal miksując, porcjami wsypywać mąkę, a na końcu dodać wodę mineralną. Z Białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni smażyć z obu stron naleśniki grubsze niż zwykle.

Na biszkoptowe krążki nakładać porcje ciepłego kremu, krążki składać na pół i od razu podawać, polane ciepłym sosem czekoladowym.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl