Mus z grzybów

Składniki potrawy

30g suszonych borowików
300g pieczarek
100ml śmietanki kremowej
300ml wywaru mięsnego
15g żelatyny
80ml madery (rodzaj wina)
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz

Do przybrania:
100g kurek lub smardzów

Przyrządzanie

Borowiki umyć, namoczyć w przegotowanej wodzie i w tej samej wodzie ugotować. Następnie borowiki wyjąć, pokroić na kawałki i odłożyć. Wywar z grzybów przecedzić i wlać do wywaru mięsnego. Kurki lub smardze dokładnie umyć, zalać małą ilością osolonej wody, gotować 40 min. Grzyby wyjąć a wywar przecedzić i dolać do wywaru mięsnego.

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kawałki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, usmażyć na maśle. Wrzucić na patelnię pieczarki i smażyć 10 min. Dodać sól, pieprz, tartą bułkę i śmietankę. Zagotować na patelni, po czym zmiksować.

Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody. Zagotowac połączone wywary, odparować do 300 ml. Dodąc maderę, ponownie odparować. Do gorącego wywaru dodać żelatynę i rozpuścić. 2/3 wywaru z żelatyną wymieszać z masą pieczarkową i pokrojonymi borowikami.

Prostokatną formę wypełnić masą, zalać częścią wywaru z żelatyną. Na wierzchu ułozyć kurki lub smardze. Zalać resztą wywaru z żelatyną, odstawic do czasu stężenia galarety. Gotowe.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl