Murzynek z owocami

Składniki potrawy

40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przyrządzanie

Margarynę, oliwę, cukier, kakao i wodę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Otrzymaną masę przestudzić, a następnie połączyć z kolejno dodawanymi żółtkami.

Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i cukier waniliowy. Składniki wymieszać po czym dodać sztywną pianę z białek.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć umyte, obrane i pokrojone na cząstki owoce (można je zastąpić bakaliami).

Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60 min. Ciasto bez owoców piec o 15 min krócej.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl