Morelowy tort naleśnikowy

Składniki potrawy

Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
 
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
 
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa

Przyrządzanie

Jaja i żółtko ubić lekko trzepaczką, dodać mleko zmieszane z wodą, mąkę, masło, cukier i odrobinę soli. Wymieszać na jednolite, płynne ciasto, odstawic na godzinę. Ciasto należy wymieszać zaraz przed smażeniem.
 
Patelnię o wielkości/średnicy formy tortowej dobrze rozgrzać i posmarować lekko masłem. Na patelni usmażyć 8 grubych naleśników.
 
Przygotować krem: żółtka ubić z cukrem na puszystą, biała masę. Naczynie z ubitymi żółtkami umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą. Dodać masło pokrojone na małe kawałki, ubijać tak długo, aż powstanie jednolita masa kremowa.
 
Konfiturę morelową wymieszać z sokiem cytrynowym. W tortownicy wysmarowanej masłem położyć jeden naleśnik, posmarować konfiturą. Przykryć drugim naleśnikiem i nałożyć krem. Układać w ten sposób i smarować naleśniki na przemian. Ostatni z naleśników przykryć pianą ubitą z 3 białek i cukru.
 
Skórkę cytrynową należy sparzyć i pokroić w paseczki.
 
Górę tortu naleśnikowego przybrać czereśniami i skórką cytrynową, wstawić do gorącego piekarnika na 3-5 minuty.
 
Przed podaniem pokroić na porcje, w taki sposób jak kroi się tort.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl