40 dkg - kapusty
2 plasterki słoniny
2 - średnie pokrojone w kostkę cebule
1 - łyżka mąki
3 - winne jabłka
2 - kieliszki octu winnego
sól, cukier, pieprz
Główkę kapusty czerwonej siekamy niezbyt drobno, wkładamy ją do garnka z niewielką ilością wody ok. 0,5 szklanki i gotujemy ok. 20 min.
Na patelni wytapiamy słoninę pokrojoną w kostkę, aby uzyskać z niej skwarki, w miedzy czasie obieramy ze skórki jabłko i po starciu go na grubym oczku na tarce dodajemy do kapusty.
Mieszamy wszystko razem, do wytopionych skwarek dodajemy cebulę oraz mąkę i rozprowadzamy w tłuszczu, po czym dodajemy octu i dodajemy całość do garnka z kapustą i mieszamy.
Doprawiamy solą i cukrem, przez chwilę dusimy.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl