Mintaj zapiekany

Składniki potrawy

80dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz

Przyrządzanie

Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić podsmażając na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety i oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozmieszać z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać i zalać rybę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut.

Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczarkami, ziemniakami i surówką z marchwi i selera.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl