Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Składniki potrawy

400-500g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20g mąki
20g oleju
1/2 szklanki śmietany
150g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400g ziemniaków
80-100g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Przyrządzanie

Wybraną (mintaj/dorsz) rybę posypać solą, pieprzem, papryką, obtoczyć w mące i usmażyć.

Grzyby i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i poddusić na oleju z odrobiną wody aż będą prawie miękkie.

W naczyniu do zapiekania ułożyć rybę, na niej warstwę ziemniaków i grzybów. Zalać śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem. Posypać serem i zapiec w rozgrzanym piekarniku.

Tuż przed podaniem gorącą potrawę posypać grubo posiekaną natką.

Rybę zapiekaną z grzybami i ziemniakami podajemy z sezonową surówką lub bukietem kolorowych surówek warzywnych (np. z marchwi, selera, porów), doprawionych majonezem z odrobiną cytryny lub sosem vinaigrette.

Bardzo dobrze będzie też smakować z zieloną sałatą.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl