30dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2kg swieżych ziaren kukurydzy
9dag stopionego masła
20dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250ml bulionu z kury
120ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata
Mięso umyć, następnie pokroić w kostkę. Wsadzić do garnka, zalać wodą, dołożyć czosnek, cebulę i pół łyżeczki soli. Postawić na średnim ogniu i gotować, do czasu aż mięso zmięknie: zajmie to około godzinę. Odcedzić, wywar zachować. Mieso pokroić na małe kawałki.
Kukurydzę zmiksować z masłem, smalcem, proszkiem do pieczenia i połową łyżeczki soli. Jeśli zmiksowana masa będzie zbyt rzadka, dodać mąkę.
Przygotowac sos:
Papryczki opiec na patelni lub nad płomieniem. Usunąć gniazda nasienne, zalać gorącą wodą, moczyć przez 20 minut. Odcedzić i odstawić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki, usunąć pestki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na kawałki. Papryczki zalać bulionem, dodać cebulę, czosnek, pomidory, świeże zioła, przyprawy i zmiksować. W garnku rozgrzać olej, wlać zmiksowaną masę, smażyć 5 min stale mieszając. Dodać wodę, sól i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Do sosu dolać 125 ml wywaru z mięsa. Dodać pokrojone mięso i wymieszać.
Piekarnik roznagrzac do temperatury 200 st. C. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a dno naczynia wyłożyć równomiernie połową masy kukurydzianej. Położyć na nią mięso z sosem i przykryć resztą masy kukurydzianej, w taki sposób, aby całkowicie zakryła mięso.
Włożyć do piekarnika i piec przez około 25-35 min. Placek najlepiej podawać z sałatką z pomidorów, awokado i zielonej sałaty.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl